Door bodembewerking en of oogsten wordt de akker intensief bereden. In voren en sporen zal verdichting optreden door het samendrukken van de bodem. Hoe groter de druk, of hoe vochtiger de bodem, hoe groter het effect van bodemverdichting zal zijn.
Dit komt vooral voor wanneer telkens op dezelfde diepte wordt geploegd en een niet al te scherpe ploeg de grond direct onder de ploeg naar beneden drukt. Wanneer bodemverdichting optreedt op een behoorlijke diepte, door ploegen, of grote wielbelasting, kan het effect zeer langdurig zijn en is de bodemverdichting niet gemakkelijk op te lossen.
Bodemverdichting is makkelijk op te sporen door middel van de volgende truc:
Druk een metalen prikstok in de bodem. De diepte waar u een merkbaar grotere weerstand voelt, is de diepte van de bodemverdichting.
Als gewassen te maken krijgen met wortelziektes is dat meestal ook te herleiden tot bodemverdichting en een natte zuurstofarme bodemstructuur.
Bodemverdichting voorkomen is in de praktijk niet altijd even gemakkelijk maar er zijn een aantal punten waar ook rekening mee kunt houden:
1. Vochtgehalte. Hoe groter het vochtgehalte in de grond, hoe sneller bodemverdichting ontstaat. Probeer dus bij een natte bodem het berijden van de bodem zoveel mogelijk te voorkomen.
2. Verminder de druk op de bodem. Bredere banden? Lichtere machines? Bandenspanning? Het zijn allemaal manieren om de druk op de bodem te verminderen.
3. Plannen. Bedenk wanneer en hoe vaak u op uw perceel wilt zijn om het te bewerken. Hoe beter uw voorbereiding hoe minder u op uw perceel hoeft te zijn.
4. Pas teeltrotatie toe.
Bron: Alterra-rapport 2409 Wageningen UR