Een tetraploid is smakelijker (bevat meer voedingstoffen zoals suiker en eiwit) en zorgt hierdoor voor een betere opname en vertering (minder celwanden). Een diploïde gras bevat meer celwanden (structuur) en is draagkrachtiger. Voor een goede opname en sterke zodevorming wordt vaak een combinatie van beide gezocht.
Het moment van doorschieten heb je niet altijd in de hand door bijvoorbeeld droogte/stress. Het doorschieten van gras heeft alleen een negatieve invloed op de melkproductie. In het generatieve gedeelte (zie: rode bloeistengel) neemt de NDF-verteerbaarheid af doordat het meer celwanden bevat. Ook daalt de celinhoud in dit stadia o.a. eiwit. De voederkwaliteit/opbrengst zal dan ook sterk dalen.
Het moment van maaien heeft een grote invloed op de kwaliteit van het gras. Zie de horizontale lijn voor het optimale oogstmoment. Eind april (Koningsdag) wordt vaak als richtlijn aangehouden voor het maaien van de eerste snede. Ook is de maaihoogte zeker niet onbelangrijk. Te hoog of te diep maaien heeft namelijk invloed op de hergroei, de voederwaarde en de kwaliteit van het gras. Bepalend hierin is het soort gras en eventueel klavers ja of nee.
Een groot gedeelte van ons assortiment grasmengsels hebben wij op voorraad in Biddinghuizen. Onderstaand de mengsels die geschikt zijn voor in Flevoland. Wij selecteren de mengsels op basis van de beste grasrassen van de rassenlijst.
Door het toevoegen van klavers kunt u het eiwitgehalte en grasopbrengst verhogen. Klavers kunnen wel 150kg tot 300kg stikstof per jaar binden.
Voor biologische voedergrassen, klavers, luzerne etc. hebben wij ook een groot aanbod voor u. Voor vragen kunt u contact met ons op nemen.